Technologie vanuit de sociale essentie van de mens

De locatie was hotel Papendal, buiten de sporters in de warme nazomerdag en binnen de inspiratiesessie van Cvision. Ondanks de “concurrentie” van de Champions League wedstrijd FC Barcelona-PSV was de zaal gevuld met nieuwsgierige relaties en klanten. In aansluiting op een eerdere, goed bezochte, bijeenkomst van Cvision over blockchain technologie was het vandaag wederom technologie die het hoofdthema vormde. Maar dan technologie die bewezen voordelen oplevert als het gaat om het analyseren van data die al in een organisatie aanwezig is.

Process Mining

De aftrap werd gedaan door Christiaan Esmeijer van ProcessGold die het publiek meenam in de wereld van process mining. In het verleden verkregen we inzicht in processen door het beschrijven ervan, tegenwoordig “volstaat” het om de data van alle bedrijfsapplicaties in te laden. Hierdoor zien we automatisch hoe en op welke wijze processen door organisaties stromen. Feit of fictie: process mining heeft inmiddels bewezen dat het meestal onverwachte inzichten oplevert, die het mogelijk maken om processen te verbeteren. Of specifieker in de termen van ons publiek: de communicatie met de klant optimaliseren. Was de inleiding van Christiaan Esmeijer nog gericht vanuit de theorie wat de technologie momenteel kan, de praktijk werd ondersteund door een betoog van Martijn Koopmans. Hij heeft bij een grote verzekeringsmaatschappij process mining in praktijk gebracht door het facturatieproces onder de loep te nemen en gaf inzicht in de behaalde resultaten. Beiden benadrukte dat technologie één is, zonder (menselijke) kennis over en interpretatie van de resultaten, is het een zinloze toepassing.

Natural Language Processing

Na de pauze was het woord aan René van Koppen van Leverage Content. René nam ons mee in de wereld van Natural Language Processing ofwel de toepassing van taaltechnologie. Het door een computer laten begrijpen van grote hoeveelheden tekst om toe te passen in de vorm van: samenvatten, anonimiseren, taggen en het verwerken van meta-data. Ook hier verloopt nog niet alles automatisch: de mens moet de computer leren hoe met de tekst om te gaan. Cruciaal is ook hier weer de interpretatie van de omstandigheden, het plaatsen in de juiste context. Dat is iets wat wij mensen nog altijd veel beter kunnen dan algoritmes. Maar eenmaal geleerd, verleent de computer zijn diensten met een snelheid en kwaliteit die niet meer door mensen te realiseren is.

En de Mens

We verwonderen ons vaak over de vele technologische mogelijkheden. Of we zijn er huiverig voor. Wij geloven in het toepassen van technologie vanuit de sociale essentie van de mens. We zijn extreem adaptief en kunnen daarmee ook de kansen van digitalisering omarmen. De toekomst van ons werk is datgene wat ons als mens onderscheidt van de technologie. Dat zijn puur menselijke eigenschappen zoals sociale interactie, creativiteit en kritische denkvermogen.

Daarom delen we ook graag deze video https://www.youtube.com/watch?v=LczkikAgAVE

Open chat
Hulp nodig?
Dag, Wat is je vraag?
Powered by

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten