Terugblik op: Een internet van vertrouwen

Op 8 juni 2017 was de vijfde inspiratiesessie van Cvision, dit keer onder de titel “van bitcoin hype naar blockchain revolutie” met als ondertitel de vraag: “Is een internet van vertrouwen mogelijk?”. In een creatieve en elkaar aanvullende duopresentatie namen Steven Gort en Diederik Huszar ons mee in de fascinerende wereld van de nieuwe technologische mogelijkheden.

Prikkelen

Het begin was gelijk prikkelend: de titel was niet goed. Het moest zijn “van blockchain hype naar bitcoin revolutie” omdat de bitcoin al 7 jaar bestaat, iedereen kan hem gebruiken zonder dat er toezicht is van een centrale financiële autoriteit. Dat is de revolutie. Blockchain is hype die zijn plek in de markt nog moet verdienen en de vraag is waarom ze dat gaat doen.

Blockchain

Blockchain is de technologie die het mogelijk maakt om elk bewijsvoerend document of een transactie van een niet te kraken “stempel” te voorzien, zodat daarmee de echtheid en authenticiteit vast staat. Ook is deze informatie achteraf niet meer te manipuleren. Dat zou het in de toekomst gemakkelijker moeten maken om dit soort documenten te delen bijvoorbeeld bij het aangaan van een overeenkomst of bij het vaststellen van iemands eigendom of identiteit. De “sleutel” is in het netwerk beschikbaar en te raadplegen. Interessant is of dat netwerk openbaar en dus voor letterlijk iedereen beschikbaar is of dat grote organisaties het netwerk exclusief voor leden beschikbaar stellen. Denk aan een soort community vorm. In een korte film van de Rabobank werd VIC uitgelegd, een vorm van een intern georganiseerd netwerk voor klanten van de bank. Daarbij gaat het niet meer om rekeningen, kredieten of sparen, maar om het ondersteunen en faciliteren van (internationaal) zakendoen. Blockchain is daarbij de leidende technologie om het zaken doen (partners selecteren, contracten afsluiten, factureren,…..) veilig en relatief goedkoop te faciliteren. De kern daarbij is dat het netwerk de integriteit van de transacties garandeert in plaats van één besloten dataomgeving van één organisatie.

Technisch of sociologisch vraagstuk?

Nadat de deelnemers in vijf groepen uit elkaar gingen met een aantal vragen werd duidelijk dat iedereen buitengewoon gebiologeerd werd door de techniek, maar dat er ook veel vragen waren. Een enkel voorbeeld: je kunt wel een document via de techniek vastleggen, maar wie bepaalt of het document wel echt is? Of hoe bepaal je de digitale identiteit van iemand? En hoe creëer je vertrouwen? Vertrouwen dat er nu in een bepaalde mate wel is op internet, maar we zien allemaal de grote hoeveel fake nieuws voorbijkomen. Gaat blockchain ons daar ook bij helpen, zodat op termijn zelfs de criminaliteit gaat afnemen? En waar zit hier de uitdaging? In de sociale acceptatie of in de technologie? Een prikkelende stelling van Steven Gort aan het begin van de sessie geeft een idee van het antwoord: “Technologie is maar bijzaak”.

De menselijke maat

In het laatste deel van de sessie, de broodjes en soep waren toen al verorberd, is ingegaan op de ethische kant van de nieuwe techniek. Daarmee werd de hype teruggebracht naar de menselijke maat. Er zijn zorgen over gebrek aan privacy, het recht om iets niet te delen, of zelfs het recht om gegevens zelf beschikbaar te stellen (en er voor betaald te krijgen!). Waar de overheid wellicht het liefst zo veel mogelijk wil weten van ons zodat de belastingaangifte nog eenvoudiger wordt, moeten bedrijven steeds meer over ons “vergeten”. Met blockchain staat er steeds meer in het netwerk en hoef het bedrijf het niet meer vast te leggen, het staat toch wel ergens. Veilig, versleuteld en inhoudelijk juist. De vraag is dus niet meer “Wie bezit de data?” maar “Wie krijgt op welk moment toegang tot de in het netwerk aanwezige data?”

Nieuwe businessmodellen en maatschappelijke impact

Als bezit van data geen exclusief recht meer is van een publieke of private organisatie; wat is dan het business model voor deze organisaties? Welke toegevoegde waarde kunnen ze dan bieden aan klant of burger? Welke impact heeft dit op de functie van medewerkers binnen deze organisaties? Daarmee is in potentie de maatschappelijk impact groot. Niet in de laatste plaats omdat we ook ons afvroegen hoe we moeten omgaan met de functionele analfabeten die nu al niet weten hoe ze hun OV-chipcard moeten gebruiken, laat staan dat ze straks weten hoe ze met bitcoin moet werken..

Belangrijke vragen, antwoorden met impact

Het was voor iedereen wederom een verrassende sessie waarin belangrijke vraagstukken op tafel kwamen. Net als in elke persoonlijke ontmoeting streven we naar én een hoog professioneel niveau én verrassingen door je te voeden met stof tot nadenken. Beide zijn in deze inspiratiesessie uitstekend gelukt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten