Luisteren is geen nivea!

Luisteren is geen trucje, het is geen kunstje. Luisteren is een houding, een ‘manier van zijn’ waarmee je in oprechte verbinding staat met de ander. En in mijn optiek past dat niet in een ezelsbruggetje.

Want voor Luisteren zijn er ook ezelsbruggetje gemaakt in Nederland:

1. Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

2. Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen100ans bleu fr nl

3. Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen

4. Smeer NIVEA – Niet Invullen Voor Een Ander

5. Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig

6. Maak je niet DIK – Denk in Kwaliteiten

De basishouding van een goede luisteraar is empathie. Echt luisteren begint met de keuze om te luisteren. Vervolgens zet een goed luisteraar zijn ego op de gang omdat het alleen maar om de ander gaat. Daarnaast erkent een luisteraar dat de spreker zijn of haar waarheid spreekt. Een luisteraar wil alleen proberen de ander te begrijpen. Met deze voorwaarden start het luisterproces.

U herkent zich vast in een van onderstaande zinnen:

  • Iemand legt ons een vraagstuk voor,en wij weten de oplossing…. Een oplossing die bij onszelf past.
  • We stellen vragen vanuit ons eigen referentiekader: “Waarom doe je dat zo en niet zo?”
  • We interpreteren graag: “Ja maar, dat komt vast doordat……”
  • We reageren met een oordeel, instemming of afwijzing, waarin je eigen mening duidelijk naar voren komt. “U heeft helemaal gelijk!”

De stappen waarmee u uw luisteren kan verbeteren, zijn redelijk eenvoudig. Maar hoe je het? Hoe ga je om met je aannames, waarden, herinneringen, de tijd, etc.? Empatisch luisteren vraagt wat mij betreft dat we onszelf durven in te zetten als ons eigen instrument, maar daarvoor is het wel belangrijk dat we enig inzicht hebben in onszelf, en dat is per definitie kwetsbaar. Luisteren kost dus veel, maar het levert zoveel op!

Luisteren is pas geslaagd zodra de ander zich gehoord voelt, niet perse begrepen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten